ropa, semestr 1 wykłady
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Przeróbka ropy naftowej zasoby na ok. 40 lat ( wg danych z 2007 r.), Etapy przeróbki ropy naftowej 1. Wstępne oczyszczanie ropy z rozpuszczonego w niej gazu i zanieczyszczeń mechanicznych i wody . 2. Głębokie odsolenie - ropa kierowana do destylacji nie powinna zawierać więcej niż 2-3 mg soli/dm 3 i najwyżej 0,1- 3,0% wody. 2 Metody oddzielania solanki: 1. mechaniczne (filtrowanie i obróbka ultradźwiękowa), 2. chemiczne - poprzez dodanie deemulgatorów znosi się działanie naturalnych emulgatorów obecnych w ropie. Deemulgatory (związki o bardzo dużej czynności powierzchnio- wej): np. nafteniany lub sulfonafteniany glinowe dodawane w ściśle określonych ilościach; ich przedawkowanie powoduje tworzenie się nowych emulsji. 3 3. termiczne - podgrzanie i odstawanie wody, przemywanie gorącą wodą, Podgrzanie ropy powoduje zmniejszenie jej lepkości, co zwiększa rozpuszczalność substancji asfaltowo- żywicznych (w normalnej temp. występują jako roztwór koloidalny), odgrywających rolę emulgatorową. Przez podgrzewanie można rozbijać tylko emulsje o małej trwałości. 4. elektryczne (działanie pola elektrycznego) - działanie wy- sokiego napięcia powoduje deformację zawieszonych w emulsji kropelek wody i naruszenie otaczających je błonek emulgatora, co powoduje w efekcie łączenie się w większe krople i rozbicie emulsji. 4 Destylacja rurowo-wieżowa (DRW) ropy naftowej Frakcje otrzymywane pod ciśnieniem atmosferycznym: 1. Gaz suchy i płynny (C 1 -C 4 ) - temp. < 20 o C, 2. Benzyna lekka (C 5 -C 9 ) - temp. 40-150 o C, 3. Benzyna ciężka (C 9 -C 12 ) - temp. 150-190 o C, 4. Nafta (C 10 -C 16 ) - temp. 190-240 o C, 5. Lekki olej napędowy (C 15 -C 22 ) - 240-350 o C. 6. Mazut – pozostałość podestylacyjna 5 [ Pobierz całość w formacie PDF ] |