rozpiska biochem, Biochemia, BIOCHEMIA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
SZCZEGÓŁOWY PROGRAM NAUCZANIA BIOCHEMII DLA STUDENTÓW II ROKU WYDZIAŁU LEKARSKIEGO SEMESTR I. Peptydy. Białka - synteza łańcucha polipeptydowego na rybosomie (inicjacja, elongacja i terminacja) Utlenianie tkankowe, fosforylacja, cykl Krebsa. 1. Powstawanie acetylo-CoA z węglowodanów, tłuszczów i białek. 2. Związki zawierające wiązania makroergiczne. ATP. 3. Fosforylacja substratowa i oksydacyjna. 4. Utlenianie biologiczne - enzymy i koenzymy łańcucha oddechowego - budowa mitochondrium - mechanizm transportu równoważników redukcyjnych - miejsca fosforylacji w łańcuchu oddechowym - mechanizm i teoria fosforylacji - inhibitory łańcucha oddechowego 5. Mechanizmy wolnorodnikowe (zmiatacze wolnych rodników) 6. Cykl Krebsa - dekarboksylacja oksydacyjna alfa-ketokwasów - rola cyklu Krebsa w metabolizmie komórki - reakcje cyklu Krebsa - enzymy, substraty, produkty - energetyka cyklu Krebsa - reakcje anaplerotyczne - łączność cyklu Krebsa z innymi przemianami - regulacje cyklu Krebsa 1. Peptydy - wiązanie peptydowe - karnozyna, anseryna, glutation, kwas pantotenowy 2. Białka - podziały białek - białka proste i złożone - białka osocza krwi – (albuminy, globuliny, immunoglobuliny, białka ostrej fazy) 3. Biosynteza i budowa kolagenu 4. Układ krzepnięcia Enzymy. 1. Enzymy - budowa enzymów (apoenzym, koenzym, grupa prostetyczna) - mechanizm działania enzymów (centrum aktywne) - różnice i podobieństwa w działaniu enzymów i katalizatorów nieorganicznych - kinetyka reakcji katalizowanych przez enzymy - czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznych (pH, temperatura, stężenie enzymu, siła jonowa, stężenie substratu, aktywatory, inhibitory – kompetycyjne, niekompetycyjne, allosteryczne) - stała Michaelisa i Lineweavera-Burka - specyficzność substratowa i specyficzność działania enzymów 2. Enzymy allosteryczne 1. Izoenzymy i ich zastosowanie w diagnostyce klinicznej 2. Klasyfikacja i podział diagnostyczny enzymów 3. Jednostki aktywności enzymatycznej 4. Zastosowanie enzymów w medycynie Metabolizm węglowodanów cz. I. 1. Węglowodany – budowa i rola 2. Trawienie węglowodanów 3. Wchłanianie, transport i fosforylacja monosacharydów 4. Glikoliza i jej etapy - enzymy kluczowe i regulacja glikolizy - glikoliza w warunkach tlenowych i beztlenowych - cykle jałowe glikolizy - glikoliza w krwince czerwonej - łączność glikolizy z innymi przemianami - losy kwasu mlekowego 5. Glukoneogeneza i jej regulacja 6. Metabolizm glikogenu (glikogenogeneza, glikogenoliza i ich regulacje) 7. Rola hormonów w przemianach węglowodanów Metabolizm nukleotydów purynowych i pirymidynowych. Kwasy nukleinowe. 5. Metabolizm nukleotydów purynowych i pirymidynowych - biosynteza IMP, AMP i GMP - regulacja biosyntezy AMP i GMP - degradacja nukleotydów purynowych 6. Biosynteza nukleotydów pirymidynowych - regulacja biosyntezy nukleotydów pirymidynowych - degradacja nukleotydów pirymidynowych - Układ enzymatyczny trioredoksyny Metabolizm węglowodanów cz. 2. Metabolizm alkoholi. 1. Szlak pentozo-fosforanowy i jego rola 2. Biosynteza i rola kwasu glukuronowego 3. Przemiany fruktozy, galaktozy i laktozy 4. Schorzenia metaboliczne związane z przemianą węglowodanów (cukrzyca, galaktozemia, fruktozemia, glikogenozy) 5. Metabolizm alkoholi /etylowy, metylowy, glikol/ 6. Skutki metaboliczne działania etanolu w organizmie. 7. Przemiany i zatrucie metanolem i glikolem etylenowym Biosynteza białka. 1. Kwasy nukleinowe – biosynteza, budowa i rola DNA. 2. Histony 3. Kod genetyczny i jego cechy 4. Replikacja (inicjacja, elongacja i terminacja) 5. Antybiotyki a biosynteza białka 6. Transkrypcja (mRNA, inicjacja, elongacja i terminacja transkrypcji, dojrzewanie RNA) 7. Translacja - budowa i rola tRNA - budowa i rola rybosomów (rRNA) - aktywacja aminokwasu (aminoacylo-tRNA syntetazy) Metabolizm tłuszczów. 1. Tłuszcze – budowa i rola 2. Trawienie lipidów 3. Skład i rola żółci 2 4. Wchłanianie i transport lipidów 5. Budowa i rola lipoprotein (chylomikrony, VLDL, IDL, LDL, HDL) 6. Aktywacja kwasów tłuszczowych i rola karnityny. 7. Beta oksydacja kwasów tłuszczowych (nasyconych, parzystowęglowych, nieparzystowęglowych, nienasyconych, rozgałęzionych 8. Ketogeneza 9. Biosynteza kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych 10. Biosynteza triacylogliceroli (TG) 11. Kaskada kwasu arachidonowego 12. Choroby metaboliczne. 13. Łączność przemian lipidowych z innymi przemianami 14. Rola hormonów w przemianach lipidów 1. Bilans azotowy ustroju. Wartość biologiczna białek. Rezerwa białkowa 2. Aminokwasy egzogenne i endogenne 3. Trawienie białek w przewodzie pokarmowym 4. Wewnątrzkomórkowe trawienie białek (katepsyny, ubikwidyna, proteasom) 5. Czynniki regulujące metabolizm białkowy 6. Metabolizm aminokwasów i azotu - Transaminacja - deaminacja oksydacyjna - transamidacja, deamidacja (dehydrogenaza glutaminianowa) - dekarboksylacja (aminy biogenne) 7. Synteza mocznika - synteza karbamoilo-P - reakcje cyklu mocznikowego jego lokalizacja , znaczenie i zaburzenia metaboliczne Przemiany białek. Enzymy proteolityczne. - 3 SEMESTR II Przemiany białek. Enzymy proteolityczne. 8. Bilans azotowy ustroju. Wartość biologiczna białek. Rezerwa białkowa 9. Aminokwasy egzogenne i endogenne 10. Trawienie białek w przewodzie pokarmowym 11. Wewnątrzkomórkowe trawienie białek (katepsyny, ubikwidyna, proteasom) 12. Czynniki regulujące metabolizm białkowy 13. Metabolizm aminokwasów i azotu - Transaminacja - deaminacja oksydacyjna - transamidacja, deamidacja (dehydrogenaza glutaminianowa) - dekarboksylacja (aminy biogenne) 14. Synteza mocznika - synteza karbamoilo-P - reakcje cyklu mocznikowego jego lokalizacja, znaczenie i zaburzenia metaboliczne Przemiany białek i aminokwasów. 1. Wybrane przemiany łańcucha węglowego aminokwasów 2. Włączanie aminokwasów do cyklu Krebsa 3. Aminokwasy glukogenne i ketogenne 4. Przemiany glicyny, seryny, alaniny, treoniny 5. Przemiany fenyloalaniny, tyrozyny (biosynteza adrenaliny, hormonów tarczycy, melanin) 6. Przemiana tryptofanu (biosynteza NAD-u, serotoniny, melatoniny) 7. Aminokwasy dostarczające fragmentów jednowęglowych 8. Przemiany aminokwasów siarkowych 9. Przemiany argininy, biosynteza kreatyny i tlenku azotu 10. Przemiana histydyny (histamina) 11. Przemiana kwasu glutaminowego i asparaginowego 12. Wybrane wady metaboliczne w metabolizmie aminokwasów (fenyloketonuria, tyrozynoza i tyrozynemia, alkaptonuria, albinizm, cystynuria, glicynuria, hiperoksaluria, homocystynuria, choroba z moczem o zapachu syropu klonoweg, choroba Hartnupa) Metabolizm porfiryn, hemoglobiny i hemu. 1. Metabolizm porfiryn - biosynteza porfiryn - metabolizm żelaza - porfirie 2. Hemoglobina i mioglobina - budowa i funkcje - efekt Bohra 3. Katabolizm hemu - biosynteza i przemiany bilirubiny - pobieranie bilirubiny przez wątrobę - sprzęganie bilirubiny - przemiana bilirubiny w jelitach 4. Hiperbilirubinemia i diagnostyka biochemiczna żółtaczek Metabolizm cholesterolu. Steroidy. 1. Steroidy – bodowa i podział 2. Biosynteza cholesterolu 3. Steroidy biologicznie czynne 4. Kwasy żółciowe 5. Krążenie wątrobowo-jelitowe 6. Receptor LDL Cytokiny. Receptory. 1. czynniki wzrostu wyizolowane z płytek krwi, HGF - czynniki wzrostu komórek wątrobowych 3. Czynniki hamujące wzrost komórek (chalony, antyneoplastony, deprimerony, inhibitor somatomedyn) 4. Polipeptydowe czynniki wzrostu wytwarzane przez komórki stransformowane i nowotworowe 5. Interferony 6. Interleukiny 7. Czynniki nekrozy nowotworów 8. Receptory hormonów Biochemiczne podstawy miażdżycy. Choroby cywilizacyjne. 1. Biochemiczne podstawy miażdżycy - Rola śródbłonka w patogenezie miażdżycy i zaburzenia związane z jego dysfunkcją - Zaburzenia w kontrolowaniu napięcia naczyń - Stymulacja odpowiedzi zapalnej - Upośledzenie funkcji przeciwzakrzepowych śródbłonka - Zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu procesów oksydacyjno-antyoksydacyjnych - Czynniki biochemiczne ryzyka miażdżycy - Wskaźniki przemiany lipidowej - Czynniki hemostatyczne - Homocysteina 2. Biochemiczne aspekty zespołu metabolicznego 3. Zaburzenia biochemiczne w cukrzycy i otyłości. Hormony steroidowe, peptydowe i białkowe. 1. Ogólne wiadomości dotyczące hormonów 2. Definicja hormonów i ich budowa chemiczna (hormony peptydowe, białkowe, pochodne aminokwasów, steroidowe) 3. Podział hormonów (neurohormony, hormony gruczołowe i tkankowe) 4. Zasada hierarchii działania gruczołów dokrewnych 5. Biosynteza i degradacja hormonów, pojęcie prehormonu 6. Metody oznaczania hormonów (radio-immunologiczne, chemiczne, biologiczne) 7. Oznaczanie metabolitów hormonów stosowane w diagnostyce 8. Mechanizmy działania hormonów - Aktywacja układu cyklazy adenylanowej - Aktywacja układu cyklazy guanylowej - Poprzez jon wapniowy (kalmodulina) - Poprzez fosfatydyloinozytydy - Poprzez inne przekaźniki śródkomórkowe 9. Kontrola aktywności genów 10. Hormony peptydowe 11. Hormony podwzgórza i przysadki mózgowej (ACTH, melanotropina, lipotropina, enkefaliny, endorfiny, oksytocyny i wazopresyna) 12. Hormony regulujące przemianę wapniową (kalcytonina, parathormon i kalcytriol) 13. Hormony rdzenia nadnerczy (noradrenalina, adrenalina, dopamina) 14. Hormony układu pokarmowego (insulina - budowa, zakres działania, glukagon, gastryna, sekretyna, cholecystokinino-pankreozymina, polipeptyd trzustki - hormon PP, wazoaktywny peptyd jelitowy (VIP) i inne) 15. Angiotensyna 16. Bradykinina 17. Hormony steroidowe - Hormony /C21/ - glukokortykoidy, mineralokortykoidy - Hormony / C19 , C18 / - androgeny, estrogeny - Regulacja hormonalna cyklu miesięcznego Peptydy - regulatory komórkowego wzrostu 2. Czynniki stymulujące wzrost komórek (somatomedyny, EGF - naskórkowy czynnik wzrostu, NGF - czynnik wzrostu komórek nerwowych, FGF - czynnik wzrostu fibroblastów, OGF - czynnik wzrostu komórek jajnika, PDGF - 18. Hormony łożyska 4 Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. 1. Witaminy – definicja, zapotrzebowanie, podział 2. Koenzymy - definicja, podział 3. Witamina A (karoteny jako prowitaminy, biochemia widzenia) 4. Witaminy D (prowitaminy, ergosterol, 7- dehydrocholesterol, witamina D jako hormon) 5. Witamina E - tokoferol 6. Witamina F - wielonienasycone kwasy tłuszczowe 7. Witaminy K – filochinony 8. Witamina B1 – tiamina (koenzym tiaminowy – TPP) 9. Witamina B2 - ryboflawina (koenzymy flawinowe – FMN i FAD) 10. Witamina B6 - prirydoksyna (fosfopirydoksal - PAL) Witaminy rozpuszczalne w wodzie. Koenzymy pochodne i nie pochodne witamin. 1. - ubichinon - koenzymy heminowe (katalaza, peroksydaza, cytochromy: a, b, c, P-450) - koenzymy nukleotydowe: - adeninowe – ATP, „aktywny” siarczan i „aktywna” metionina, cAMP - guaninowe – GTP, cGMP - urydynowe – UTP, „aktywna” glukoza- UDP-Glu - cytydynowe – CTP, „aktywna” cholina-CDP-cholina Podstawy żywienia. 1. Uzyskiwanie energii w katabolizmie: - energetyka i zużycie tlenu podczas spalania kwasów tłuszczowych i glukozy - energia z 1 grama tłuszczów, węglowodanów i białek - uzyskiwanie energii podczas cyklu Krebsa 2. Zużycie energii w procesach anabolicznych - glukoneogeneza - biosynteza kwasów tłuszczowych i triacylogliceroli 3. Energetyka cyklu mocznikowego 4. Skład prawidłowej diety człowieka: - rola białek, węglowodanów i tłuszczy w żywieniu - zalecenia dietetyczne - bilans energetyczny Regulacje metabolizmu w biochemii. 1. Witamina B12 - kobalamina (koenzymy kobamidowe) 2. Kwas foliowy i tetrahydrofoliowy 3. Witamina PP - niacyna (koenzymy NAD i NADP) 4. Witamina B5 - Kwas pantotenowy 5. Kwas para-aminobenzoesowy 6. Witamina B7 - biotyna 7. Kwas liponowy i jego amid 8. Witamina B15 - kwas pangamowy Hormonalna regulacja metabolizmu węglowodanów 9. Koenzym A 2. Hormonalna regulacja metabolizmu tłuszczów 10. Inozytol 3. Hormonalna regulacja przemian związków azotowych 11. Witamina C - kwas askorbinowy 4. Regulacje metaboliczne (integracja metabolizmu) 12. Koenzymy nie będące pochodnymi witamin - glutation 5. Główne szlaki metaboliczne i miejsca ich kontroli (enzymy regulatorowe) [ Pobierz całość w formacie PDF ] |