rozp normy zużycia wody, NORMY
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ROZPORZ Ą DZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 14 stycznia 2002 r. w sprawie okre ś lenia przeci ę tnych norm zu ż ycia wody. (Dz. U. z dnia 31 stycznia 2002 r.) Na podstawie art. 27 ust. 3 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wod ę i zbiorowym odprowadzaniu ś cieków (Dz. U. Nr 72, poz. 747) zarz ą dza si ę , co nast ę puje: § 1. Ustala si ę przeci ę tne normy zu ż ycia wody dla poszczególnych odbiorców usług, stanowi ą ce podstaw ę ustalania ilo ś ci pobranej wody w razie braku wodomierza głównego. § 2. Normy, o których mowa w § 1, okre ś la zał ą cznik do rozporz ą dzenia. § 3. Rozporz ą dzenie wchodzi w ż ycie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. ZAŁ Ą CZNIK PRZECI Ę TNE NORMY ZU Ż YCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW Tabela 1. Gospodarstwa domowe Tabela 2. Podlewanie ogródków przydomowych i upraw rolniczych Tabela 3. Usługi Tabela 4. Fermy i obiekty inwentarskie Tabela 5. Obsługa pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów Tabela 6. Zakłady przetwórstwa rolno-spo ż ywczego Tabela 7. Roboty budowlane Tabela 8. Chemiczna ochrona ro ś lin Tabela 9. Obiekty wojskowe resortów obrony i spraw wewn ę trznych Tabela 1 Przeci ę tne normy zu ż ycia wody na jednego mieszka ń ca w gospodarstwach domowych Przeci ę tne normy zu ż ycia wody Lp. Wyposa ż enie mieszkania w instalacje dm 3 / mieszka ń ca x dob ę m 3 / mieszka ń ca x miesi ą c 1 2 3 4 1 Wodoci ą g bez ubikacji i łazienki (brak kanalizacji), pobór wody ze zdroju podwórzowego lub ulicznego 30 0,9 2 Wodoci ą g, ubikacja bez łazienki 50 -60* 1,5-1,8* 3 Wodoci ą g, zlew kuchenny, wc, brak łazienki i ciepłej wody 70-90* 2,10-2,70* 4 Wodoci ą g, ubikacja, łazienka, lokalne ź ródło ciepłej wody (piecyk w ę glowy, gazowy - gaz z butli, elektryczny, bojler) 80 -100* 2,4-3,0* 5 Wodoci ą g, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni osiedlowej lub blokowej) 140-160* 4,2-5,4* * Warto ś ci ni ż sze odnosz ą si ę do budynków podł ą czonych do zbiorników bezodpływowych na terenach nieskanalizowanych, a warto ś ci wy ż sze odnosz ą si ę do budynków podł ą czonych do sieci kanalizacyjnych. Tabela 2 Przeci ę tne normy zu ż ycia wody do podlewania ogródków przydomowych i upraw rolniczych Lp. Wyszczególnienie Jednostka odniesienia Przeci ę tne normy zu ż ycia wody (j.o.) dm 3 /j.o. x dob ę 1 2 3 4 1 Ogródek przydomowy, działka rekreacyjna 1) m 2 2,5 2 Uprawy w szklarniach i tunelach foliowych 2) m 2 4,0 3 Pieczarkarnie 3) m 2 5,0 Przyjmuje si ę , ż e przeci ę tnie podlewanie upraw odbywa si ę w ci ą gu: 1) 15 dni/m-c w okresie 15.04-15.09 2) 20 dni/m-c w ci ą gu całego roku 3) 30 dni/m-c w ci ą gu całego roku Tabela 3 Przeci ę tne normy zu ż ycia wody w usługach Jednostka Przeci ę tne normy zu ż ycia wody Lp. Rodzaj zakładu odniesienia (j.o.) dm 3 /j. o. x dob ę m 3 /j.o. x miesi ą c I. Ochrona zdrowia i opieka społeczna 1 Ż łobki a) dzienne 1 dziecko 130 3,9 b) tygodniowe j.w. 150 4,5 2 Przychodnie lekarskie, o ś rodki zdrowia jeden zatrudniony 16 0,48 3 Izby porodowe 1 łó ż ko 500 15,0 4 Szpitale ogólne wielooddziałowe 1 łó ż ko 650 19,5 5 Sanatoria z hydroterapi ą j.w. 700 21,0 6 Apteki 1 zatrudniony 100 3,0 7 Domy małego dziecka, rencisty i pomocy społecznej 1 łó ż ko 175 5,3 II. O ś wiata i nauka 8 Przedszkola a) dzienne 1 dziecko 40,0 1,0 b) tygodniowe, miesi ę czne j.w. 150,0 4,5 9 Szkoły a) bez stołówki 1 ucze ń 15,0 0,45 b) ze stołówk ą j.w. 25,0 0,8 10 Szkoły zawodowe i szkoły wy ż sze a) bez laboratoriów 1 ucze ń (student) 15,0 0,45 b) z latoratoriami j.w. 25,0 0,8 11 Internaty i domy studenckie j.w. 100 2,4 12 Szkoły z internatami 1 ucze ń 100 2,4 13 Placówki wychowania pozaszkolnego a) bez stołówki j.w. 15,0 0,45 b) ze stołówk ą j.w. 25,0 0,80 14 Zakłady opieku ń czo-wychowawcze (domy dziecka, pogotowia opieku ń cze, o ś rodki szkoleniowo- wychowawcze) a) bez natrysków 1 łó ż ko 80,0 2,4 b) z natryskami j.w. 160,0 4,8 15 Instytuty i placówki naukowo- badawcze a) bez laboratoriów 1 zatrudniony 15,0 0,45 b) z laboratoriami j.w. 25,0 0,80 III. Kultura i sztuka 16 Muzea 1 zwiedzaj ą cy 10,0 0,3 17 Kina 1 miejsce 12,0 0,36 18 Teatry j.w. 15,0 0,45 19 Domy kultury j.w. 15,0 0,45 20 Biblioteki i czytelnie 1 korzystaj ą cy 15,0 0,45 IV. Sport i turystyka 21 Hotele i motele kat. lux (*****) 1 miejsce nocleg. 200,0 6,0 a) z zapleczem gastronomicz. j.w. 250,0 7,5 Hotele kat. (****) j.w. 150,0 4,5 Hotele kat. (***) j.w. 100,0 3,0 Hotele pozostałe j.w. 80,0 2,4 22 Pensjonaty i domy wypoczynkowe a) kategorii I j.w. 200,0 6,0 b) kategorii II j.w. 150,0 4,5 c) kategorii III j.w. 100,0 3,0 23 Schroniska i domy wycieczkowe a) kategorii I j.w. 150,0 4,5 b) kategorii II j.w. 100,0 3,0 c) kategorii III j.w. 80,0 2,4 24 Obozowiska turystyczne 1. campingi a) kategorii I j.w. 133,0 4,0 b) kategorii II j.w. 100,0 3,0 c) kategorii III j.w. 66,0 2,0 2. pola biwakowe j.w. 33,0 1,0 25 Pływalnie kryte 1 korzystaj ą cy 160,0 4,8 26 Pływalnie otwarte a) wyczynowe 1 korzystaj ą cy 200,0 6,0 b) o wykorzystaniu masowym j.w. 400,0 12,0 27 Sale i hale sportowe z zapleczem 1 ć wicz ą cy 66,0 2,0 sanitarnym dla ć wicz ą cych V. Handel, gastronomia i usługi 28 Restauracje, jadłodajnie 1 miejsce 100,0 3,0 29 Bary j.w. 150,0 4,5 30 Kawiarnie, bary kawowe j.w. 25,0 0,8 31 Sklepy z asortymentem czystych produktów (sklepy tekstylne, odzie ż owe, obuwnicze, galanteria skórzana, drogeria, "butiki" itp.) 1 zatrudniony 30,0 0,9 32 Sklepy ze sprzeda żą gotowych produktów spo ż ywczych (sklepy spo ż ywcze, mi ę sne itp.) j.w. 40,0 1,2 33 Sklepy z artykułami przetwórstwa spo ż ywczego (garma ż eryjne, ciastkarskie, wyrób lodów, sklepy rybne) j.w. 40-100* 1,2-3,0 34 Kwiaciarnie i sklepy zoologiczne j.w. 80,0 2,4 35 Zakłady usługowe (szewc, zegarmistrz, krawiec, optyk) 1 zatrudniony 15,0 0,45 36 Zakłady pralnicze 1 kg bielizny lub odzie ż y 17 37 Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne 1 zatrudniony 150,0 4,5 38 Zakłady fotograficzne -fotografia czarno-biała i kolorowa Przeci ę tne normy zu ż ycia wody ustala si ę indywidualnie w oparciu o warunki techniczne i ilo ść zatrudnionych 39 Magle a) zwykły 1 zatrudniony 50,0 1,5 b) elektryczno-parowy j.w. 150,0 4,5 40 Ła ź nie 1 korzystaj ą cy 200,0 6,0 41 Szalety publiczne 1 urz ą dzenie = 1 wc 100,0 3,0 VI. Zakłady pracy 42 Zakłady pracy, z wyj ą tkiem okre ś lonych w lp. 43 1 zatrudniony 15,0 0,45 43 Zakłady pracy a) w których wymagane jest stosowanie natrysków j.w. 60,0 1,5 b) przy pracach szczególnie brudz ą cych lub ze ś rodkami toksycznymi j.w. 90,0 2,25 * W zale ż no ś ci od asortymentu sklepu Tabela 4 Przeci ę tne normy zu ż ycia wody w fermach i obiektach inwentarskich Przeci ę tne normy zu ż ycia wody Lp. Zwierz ę ta Jednostka odniesienia (j.o.) obiekty inwentarskie drobnotowarowe dm 3 /j.o. x dob ę m 3 /miesi ą c obiekty i fermy wielkotowarowego przemysłowego chowu dm 3 /j.o. x dob ę m 3 /miesi ą c 1 2 3 4 5 6 7 1 Konie 1 zwierz ę 50 1,5 65 2,00 ź rebi ę ta 1 zwierz ę 30 0,90 40 1,20 2 Krowy a) mleczne i sztuki wyro ś ni ę te 1 zwierz ę 70 2,10 120 3,60 b) bydło mleczne (do 1,5 roku) 1 zwierz ę 35 1,00 40 1,20 c) jałówki i bukaty powy ż ej 1,5 roku 1 zwierz ę 40 1,20 60 1,80 d) buhaje 1 zwierz ę 80 2,40 100 3,00 3 Ś winie a) tuczniki 1 zwierz ę 20 0,60 30 0,90 b) prosi ę ta do 4 m-cy 1 zwierz ę 10 0,30 15 0,45 c) maciory z przychówkiem 1 zwierz ę 70 2,1 50 1,50 d) knury 1 zwierz ę 25 0,75 35 1,00 4 Kozy, owce a) dorosłe 1 zwierz ę 8 0,27 10 0,30 b) jagni ę ta 1 zwierz ę 5 0,15 7 0,21 5 Drób a) brojlery 1 ptak 0,3 0,01 0,5 0,015 b) kury 1 ptak 1,0 0,03 1,4 0,042 c) kaczki 1 ptak 11 0,33 16,5 0,50 d) g ę si 1 ptak 17 0,51 23 0,70 e) indyczki 1 ptak 2,0 0,06 4,0 0,12 6 Nutrie a) chów wodny - sztuki dorosłe 1 zwierz ę 30 0,90 - matki z młodymi 1 zwierz ę 45 1,40 b) chów suchy - sztuki dorosłe 1 zwierz ę 6 0,20 8 0,24 - matki z młodymi 1 zwierz ę 8 0,20 11 0,33 7 Lisy, norki 1 zwierz ę 6 0,20 8 0,24 8 Króliki 1 zwierz ę 0,6 0,02 1 0,03 9 Lecznice weterynaryjne - zwierz ę ta małe 1 zwierz ę 40 - 50 1,25 - zwierz ę ta du ż e 1 zwierz ę 80 - 100 2,50 [ Pobierz całość w formacie PDF ] |