rozp normy zużycia wody

rozp normy zużycia wody, NORMY
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ROZPORZ
Ą
DZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 14 stycznia 2002 r.
w sprawie okre
ś
lenia przeci
ę
tnych norm zu
ż
ycia wody.
(Dz. U. z dnia 31 stycznia 2002 r.)
Na podstawie art. 27 ust. 3 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w
wod
ę
i zbiorowym odprowadzaniu
ś
cieków (Dz. U. Nr 72, poz. 747) zarz
ą
dza si
ę
, co
nast
ę
puje:
§ 1.
Ustala si
ę
przeci
ę
tne normy zu
ż
ycia wody dla poszczególnych odbiorców usług,
stanowi
ą
ce podstaw
ę
ustalania ilo
ś
ci pobranej wody w razie braku wodomierza głównego.
§ 2.
Normy, o których mowa w § 1, okre
ś
la zał
ą
cznik do rozporz
ą
dzenia.
§ 3.
Rozporz
ą
dzenie wchodzi w
ż
ycie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
ZAŁ
Ą
CZNIK
PRZECI
Ę
TNE NORMY ZU
Ż
YCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW
Tabela 1. Gospodarstwa domowe
Tabela 2. Podlewanie ogródków przydomowych i upraw rolniczych
Tabela 3. Usługi
Tabela 4. Fermy i obiekty inwentarskie
Tabela 5. Obsługa pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów
Tabela 6. Zakłady przetwórstwa rolno-spo
ż
ywczego
Tabela 7. Roboty budowlane
Tabela 8. Chemiczna ochrona ro
ś
lin
Tabela 9. Obiekty wojskowe resortów obrony i spraw wewn
ę
trznych
Tabela 1
Przeci
ę
tne normy zu
ż
ycia wody na jednego mieszka
ń
ca w gospodarstwach domowych
Przeci
ę
tne normy zu
ż
ycia
wody
Lp. Wyposa
ż
enie mieszkania w instalacje
dm
3
/
mieszka
ń
ca
x dob
ę
m
3
/
mieszka
ń
ca x
miesi
ą
c
1 2
3
4
1
Wodoci
ą
g bez ubikacji i łazienki (brak
kanalizacji), pobór wody ze zdroju
podwórzowego lub ulicznego
30
0,9
2 Wodoci
ą
g, ubikacja bez łazienki
50 -60*
1,5-1,8*
3
Wodoci
ą
g, zlew kuchenny, wc, brak łazienki i
ciepłej wody
70-90*
2,10-2,70*
4
Wodoci
ą
g, ubikacja, łazienka, lokalne
ź
ródło
ciepłej wody (piecyk w
ę
glowy, gazowy - gaz z
butli, elektryczny, bojler)
80 -100* 2,4-3,0*
5
Wodoci
ą
g, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej
wody do mieszkania (z elektrociepłowni,
kotłowni osiedlowej lub blokowej)
140-160* 4,2-5,4*
* Warto
ś
ci ni
ż
sze odnosz
ą
si
ę
do budynków podł
ą
czonych do zbiorników bezodpływowych na
terenach nieskanalizowanych, a warto
ś
ci wy
ż
sze odnosz
ą
si
ę
do budynków podł
ą
czonych do
sieci kanalizacyjnych.
Tabela 2
Przeci
ę
tne normy zu
ż
ycia wody do podlewania ogródków przydomowych i upraw
rolniczych
Lp.
Wyszczególnienie
Jednostka
odniesienia
Przeci
ę
tne normy
zu
ż
ycia wody
(j.o.)
dm
3
/j.o. x dob
ę
1 2
3
4
1
Ogródek przydomowy, działka
rekreacyjna
1)
m
2
2,5
2
Uprawy w szklarniach i tunelach
foliowych
2)
m
2
4,0
3 Pieczarkarnie
3)
m
2
5,0
Przyjmuje si
ę
,
ż
e przeci
ę
tnie podlewanie upraw odbywa si
ę
w ci
ą
gu:
1)
15 dni/m-c w okresie 15.04-15.09
2)
20 dni/m-c w ci
ą
gu całego roku
3)
30 dni/m-c w ci
ą
gu całego roku
Tabela 3
Przeci
ę
tne normy zu
ż
ycia wody w usługach
Jednostka
Przeci
ę
tne normy
zu
ż
ycia wody
Lp. Rodzaj zakładu
odniesienia (j.o.)
dm
3
/j. o.
x dob
ę
m
3
/j.o. x
miesi
ą
c
I. Ochrona zdrowia i opieka społeczna
1
Ż
łobki
a) dzienne
1 dziecko
130
3,9
b) tygodniowe
j.w.
150
4,5
2
Przychodnie lekarskie, o
ś
rodki
zdrowia
jeden zatrudniony 16
0,48
3 Izby porodowe
1 łó
ż
ko
500
15,0
4 Szpitale ogólne wielooddziałowe 1 łó
ż
ko
650
19,5
5 Sanatoria z hydroterapi
ą
j.w.
700
21,0
6 Apteki
1 zatrudniony
100
3,0
7
Domy małego dziecka, rencisty i
pomocy społecznej
1 łó
ż
ko
175
5,3
II. O
ś
wiata i nauka
8
Przedszkola
a) dzienne
1 dziecko
40,0
1,0
b) tygodniowe, miesi
ę
czne
j.w.
150,0
4,5
9
Szkoły
a) bez stołówki
1 ucze
ń
15,0
0,45
b) ze stołówk
ą
j.w.
25,0
0,8
10 Szkoły zawodowe i szkoły wy
ż
sze
a) bez laboratoriów
1 ucze
ń
(student) 15,0
0,45
b) z latoratoriami
j.w.
25,0
0,8
11 Internaty i domy studenckie
j.w.
100
2,4
12 Szkoły z internatami
1 ucze
ń
100
2,4
13
Placówki wychowania
pozaszkolnego
a) bez stołówki
j.w.
15,0
0,45
b) ze stołówk
ą
j.w.
25,0
0,80
14
Zakłady opieku
ń
czo-wychowawcze
(domy dziecka, pogotowia
opieku
ń
cze, o
ś
rodki szkoleniowo-
wychowawcze)
a) bez natrysków
1 łó
ż
ko
80,0
2,4
b) z natryskami
j.w.
160,0
4,8
15
Instytuty i placówki naukowo-
badawcze
a) bez laboratoriów
1 zatrudniony
15,0
0,45
b) z laboratoriami
j.w.
25,0
0,80
III. Kultura i sztuka
16 Muzea
1 zwiedzaj
ą
cy
10,0
0,3
17 Kina
1 miejsce
12,0
0,36
18 Teatry
j.w.
15,0
0,45
19 Domy kultury
j.w.
15,0
0,45
20 Biblioteki i czytelnie
1 korzystaj
ą
cy
15,0
0,45
IV. Sport i turystyka
21 Hotele i motele kat. lux (*****)
1 miejsce nocleg. 200,0
6,0
a) z zapleczem
gastronomicz.
j.w.
250,0
7,5
Hotele kat. (****)
j.w.
150,0
4,5
Hotele kat. (***)
j.w.
100,0
3,0
Hotele pozostałe
j.w.
80,0
2,4
22 Pensjonaty i domy wypoczynkowe
a) kategorii I
j.w.
200,0
6,0
b) kategorii II
j.w.
150,0
4,5
c) kategorii III
j.w.
100,0
3,0
23 Schroniska i domy wycieczkowe
a) kategorii I
j.w.
150,0
4,5
b) kategorii II
j.w.
100,0
3,0
c) kategorii III
j.w.
80,0
2,4
24 Obozowiska turystyczne
1. campingi
a) kategorii I
j.w.
133,0
4,0
b) kategorii II
j.w.
100,0
3,0
c) kategorii III
j.w.
66,0
2,0
2. pola biwakowe
j.w.
33,0
1,0
25 Pływalnie kryte
1 korzystaj
ą
cy
160,0
4,8
26 Pływalnie otwarte
a) wyczynowe
1 korzystaj
ą
cy
200,0
6,0
b) o wykorzystaniu masowym
j.w.
400,0
12,0
27 Sale i hale sportowe z zapleczem 1
ć
wicz
ą
cy
66,0
2,0
sanitarnym dla
ć
wicz
ą
cych
V. Handel, gastronomia i usługi
28 Restauracje, jadłodajnie
1 miejsce
100,0
3,0
29 Bary
j.w.
150,0
4,5
30 Kawiarnie, bary kawowe
j.w.
25,0
0,8
31
Sklepy z asortymentem czystych
produktów (sklepy tekstylne,
odzie
ż
owe, obuwnicze, galanteria
skórzana, drogeria, "butiki" itp.)
1 zatrudniony
30,0
0,9
32
Sklepy ze sprzeda
żą
gotowych
produktów spo
ż
ywczych (sklepy
spo
ż
ywcze, mi
ę
sne itp.)
j.w.
40,0
1,2
33
Sklepy z artykułami przetwórstwa
spo
ż
ywczego (garma
ż
eryjne,
ciastkarskie, wyrób lodów, sklepy
rybne)
j.w.
40-100* 1,2-3,0
34 Kwiaciarnie i sklepy zoologiczne j.w.
80,0
2,4
35
Zakłady usługowe (szewc,
zegarmistrz, krawiec, optyk)
1 zatrudniony
15,0
0,45
36 Zakłady pralnicze
1 kg bielizny lub
odzie
ż
y
17
37 Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne 1 zatrudniony
150,0
4,5
38
Zakłady fotograficzne -fotografia
czarno-biała i kolorowa
Przeci
ę
tne normy zu
ż
ycia wody ustala
si
ę
indywidualnie w oparciu o warunki
techniczne i ilo
ść
zatrudnionych
39
Magle
a) zwykły
1 zatrudniony
50,0
1,5
b) elektryczno-parowy
j.w.
150,0
4,5
40 Ła
ź
nie
1 korzystaj
ą
cy
200,0
6,0
41 Szalety publiczne
1 urz
ą
dzenie = 1
wc
100,0
3,0
VI. Zakłady pracy
42
Zakłady pracy, z wyj
ą
tkiem
okre
ś
lonych w lp. 43
1 zatrudniony
15,0
0,45
43
Zakłady pracy
a) w których wymagane jest
stosowanie natrysków
j.w.
60,0
1,5
b) przy pracach szczególnie
brudz
ą
cych lub ze
ś
rodkami
toksycznymi
j.w.
90,0
2,25
* W zale
ż
no
ś
ci od asortymentu sklepu
Tabela 4
Przeci
ę
tne normy zu
ż
ycia wody w fermach i obiektach inwentarskich
Przeci
ę
tne normy zu
ż
ycia wody
Lp.
Zwierz
ę
ta
Jednostka
odniesienia
(j.o.)
obiekty
inwentarskie
drobnotowarowe
dm
3
/j.o. x dob
ę
m
3
/miesi
ą
c
obiekty i fermy
wielkotowarowego
przemysłowego
chowu dm
3
/j.o. x
dob
ę
m
3
/miesi
ą
c
1 2
3
4
5
6
7
1 Konie
1 zwierz
ę
50
1,5
65
2,00
ź
rebi
ę
ta
1 zwierz
ę
30
0,90
40
1,20
2 Krowy
a) mleczne i
sztuki
wyro
ś
ni
ę
te
1 zwierz
ę
70
2,10
120
3,60
b) bydło
mleczne (do
1,5 roku)
1 zwierz
ę
35
1,00
40
1,20
c) jałówki i
bukaty
powy
ż
ej
1,5 roku
1 zwierz
ę
40
1,20
60
1,80
d) buhaje
1 zwierz
ę
80
2,40
100
3,00
3
Ś
winie
a) tuczniki
1 zwierz
ę
20
0,60
30
0,90
b) prosi
ę
ta do
4 m-cy
1 zwierz
ę
10
0,30
15
0,45
c) maciory z
przychówkiem
1 zwierz
ę
70
2,1
50
1,50
d) knury
1 zwierz
ę
25
0,75
35
1,00
4 Kozy, owce
a) dorosłe
1 zwierz
ę
8
0,27
10
0,30
b) jagni
ę
ta
1 zwierz
ę
5
0,15
7
0,21
5 Drób
a) brojlery
1 ptak
0,3
0,01
0,5
0,015
b) kury
1 ptak
1,0
0,03
1,4
0,042
c) kaczki
1 ptak
11
0,33
16,5
0,50
d) g
ę
si
1 ptak
17
0,51
23
0,70
e) indyczki
1 ptak
2,0
0,06
4,0
0,12
6 Nutrie
a) chów
wodny
- sztuki
dorosłe
1 zwierz
ę
30
0,90
- matki z
młodymi
1 zwierz
ę
45
1,40
b) chów suchy
- sztuki
dorosłe
1 zwierz
ę
6
0,20
8
0,24
- matki z
młodymi
1 zwierz
ę
8
0,20
11
0,33
7 Lisy, norki
1 zwierz
ę
6
0,20
8
0,24
8 Króliki
1 zwierz
ę
0,6
0,02
1
0,03
9
Lecznice
weterynaryjne
- zwierz
ę
ta
małe
1 zwierz
ę
40
-
50
1,25
- zwierz
ę
ta
du
ż
e
1 zwierz
ę
80
-
100
2,50
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lemansa.htw.pl
  • Tematy
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Smętna dusza może nas zabić prędzej, o wiele prędzej niż zarazek.